HTML

endrelondonban

Egy év eseményei, a londoni élet részletei.

Friss topikok

Címkék

2011.10.11. 16:18 endre2714

Az elmúlt 3 hét

Tudom, tudom... Kicsit elhanyagoltam a blogot, most mondhatnám, hogy csak teszt volt, de a legtöbbötök reklamált az új bejegyzések hiánya miatt, ezét átmentetek a teszten :)

Az utóbbi időben kicsit elkapott a gépszíj, nem nagyon van szabadidőd egy koliban, de be kell, hogy valljam a kezeti hullámvölgy után mostmár hozzászoktam és élvezem. Azért tegnap este is én mentem volna ágyba, de természtesen csak 3 kor sikerült... :)

3 hete kb volt a Freshers Fair - Gólya Piac, ami szerintem iszonyatosan jó ötlet. A lényeg, hogy van egy csomó szervezet az egyetemen (összesen 150) és ezen a Fair-en mutatkozott be az összes. Van itt minden - sporttól, a medikus szervezeteken keresztül a politikai szervezeteken át a jótékony szervezetekig minden. Kaptunk egy csomó ingyen cuccot és csatlakoztam is egy csomó szervezethez: pl a konzervatívokhoz, a diplomata szervezethez és a nyelv szervezethez (ez az egyik legjobb dolog szerintem - egy évre 3600Ft a tagsági díj, készítenek egy adatbázist, ahol megadod a tanulni kívánt nyelvet, illetve a saját anyanyelvedet. Én pl. a németet választottam, ezért adnak mellém egy német anyanyelvű egyént, aki heti 1 órában tanít. Mivel nem valószínű, hogy valaki magyarul akar tanulni, ezért vsz én nem tanítok majd senkit. Ha nagy az érdeklődés, pl mandarin iránt, akkor vállalják, hogy szereznek tanárt, amiért max 1 fontot kell fizetni óránként, szóval szerintem nagyon megéri). Nyelvnél maradva, kaptunk ingyenes nyelvtanulási lehetőséget, be is iratkoztam franciára, a második csoportba tettek - na itt lesz mit pótolnom, ugyanis itt már tudni kellene a múlt és jövő időket is, ami hát finoman szólva nem megy nekem (nem is tanultam soha).

Elkezdődött az egyetem is, ami érdekes. Anno mondták nekem, hogy olyan lesz, mint a gimi - tényleg olyan. Minden órára 100-150 oldalakat kell olvasni, annyi mázli, hogy 5+1 francia órám van egy héten. Kedden 1 óra, szerdán bennvagyok 9től 16.30ig és csütörtökön van 2 órám. Először azt hittem, hogy igazából csak annyit csinálnak, hogy nem a vizgaidőszakban kell minden kötelezőt elolvasni, hanem kijelölik a porciókat, ami végül is igaz, de itt azért egy kurzusra 3-4szer annyit kell olvasni. Nem beszélve a vizsgáztatásról: minden kurzuson kell prezentációt csinálni egy adott témakörben (15%-a a jegynek) és egy 3500 szavas dolgozat beadás (85%), ami azért így egyben sok. Főleg, hogy kb ugyanakkor kell beadni, de nem érdemes hamarabb elkezdeni, mert most tanuljuk meg, hogy mit kell beleírni. Látom már, hogy kellemes karácsony lesz :)

Karácsonyról: először is akkor megyek haza leghamarabb, kb 19.én, mert iszonyat drágák a repjegyek. A koliban lakók kb harmada európai, a többiek tengeren túlról vannak. Ezért megbeszéltük, hogy mindenki hazavisz valakit karácsonyra - nekem 3 jutott :) Nagyon jóba lettem egy fél kóreai-amerikai lánnyal meg a férjével, 26 évesek, meg egy mexikói sráccal, vsz ők jönnek velem haza. Ha minden jól megy, cserébe az új évet a mexikói srác rokonainál töltjük barcelónában :)

A koli és a társaság nagyon jó, nagyon élvezem. Haloweenra szervezünk egy hatalmas partyt dekorációval és beöltözéssel, mert az amerikaiakon kívül senkinek sem volt része még igazi Haloweenban.

Nagy nehezen sikerült beindítanom a bankszámlámat, de ezt a tortúrát nem kívánom senkinek.

Az idő nagyon fura, mint ahogyan lehetett rá számítani - bár picit más értelemben. Ma vagyok itt pont egy hónapja, az alatt 3szor esett és még mindig nincs esernyőm. 3 hétig füllesztő meleg volt, rövidgatyában rohangáltam, az utóbbi egy hétben megérkezett a "rossz idő". De ez is olyan, hogy elindulok kiskabátban, 5 perc múlva melegem lesz, mert előjön a nap, majd 5 perc múlva iszonyatosan fázok, mert elmegy. Közben a szél iszonyatosan fúj. Itt azért hozzá kell szokni egy picit a hideghez és akkor minden oké.

Nagyon tetszik, hogy itt a kulturához elég olcsón, vagy ingyen hozzá lehet jutni. Sokan gondolom láttátok, hogy voltunk a London Filharmónikusok koncertjén a Royal Festival Hallban 1500 Ft.ért - nagy élmény volt. Mindenhol vannak nagyon olcsó diákhelyek, kevésbé jó rálátással, de akár a legjobb helyre s ülhetsz 3-4 ezer forintért diákként. A múzeumok teljesen ingyenesek, nem is tudom hogyan tudják magukat fenntartani.

Még egy érdekesség: az építészet. Na ez itt egy megosztó dolog számomra. A régi épületek nagyon szépek és legtöbbször grandiózusak, de nagyon látszik a városon, hogy a második VH-ban sok épületet lebombáztak. Teli van "szocreál" és brutalista épülettel a város és nekem emiatt nagyon kaotikus érzésem van. Ha átsétálok egy hídon és megnézem a tájképet, annyira nem rendezett a kép - csak Budapesthez tudom viszonyítani, ahol annyira megvan ez az egység, még a szocreál szállodasor is beleillik a képbe, itt ez abszolút nincsen meg sajnos.

 

Hirtelen ennyi jutott eszembe, írjatok kommentben, hogy mire vagytok kíváncsiak.

Aztán halljak ám felőletek!

Szólj hozzá!


2011.09.19. 23:13 endre2714

A Tescoról, arról, hogy mennyire nem tudok alkudozni és egyéb dolgokról…

Ezentúl nem napi beszámolók lesznek, hanem ha érdekes történik, írok.

Most érzem azt, hogy kezd elfogyni az erőtartalékom. Elég nehéz hozzászokni a kollégiumhoz, főleg nekem, akinek nagyon fontos a személyes tere. Picit belefáradtam, hogy mindig jó fejnek kell lennem, mert az elején ez fontos, mindig rendelkezésre kell állni (rövidgatyában és polóban alszom). Szerencsére alapvetően tök jó fej emberek vannak, de aki velem egyidőben költözött be, azokon picit ugyanezt látom, míg akik pár napja jöttek, pörögnek ezerrel. Megérkeztek a ládák otthonról, még arra sem volt erőm, hogy kipakoljak. Az utóbbi 1-2 napban napi egyszer eszek, bár az legalább boltban vett kaja, nem szórom a pénzemet. Mindegy, idővel ez biztos be fog állni, de most picit besokalltam.

A Tescóról: 15 perc sétára van egy, ami kb fele akkora, mint az otthoniak, eddig kétszer voltam. Iszonyatosan felháborító, hogy olcsóbb, mint otthon. Két hatalmas szatyorni kaját vettem, ami otthon minimum 10 rugó lett volna, itt 20 fontot fizettem. Pár dolog( ezek mind tescós márkár, de a színes fajta, azaz minőségi): narancslé 60 pence, mikrós egytálétel fél font, rizs 2 személyre 40 pence, vodka 0,7 smirnoff, 10 font. Mondjuk itt nagyon megy az akciózás, vannak leárazott termékek, meg amiből 3-4et kell venni az engedményhez, de iszonyú akciók vannak. Utólag mondta az egyik senior student (aki magyar egyébként, kiderült, hogy vásárhelyi és ságváriban végzett felettünk kettővel), hogy itt az élelmiszereken nincs ÁFA. De pl ez sem magyarázza, hogy pl a vodka miért olcsóbb, mint otthon.

Tegnap nagy bulira készültünk, tök jót iszogattunk. Hivatalos gólya welcome buli volt, a baj az volt, hogy a társaság felének volt jegye, másiknak nem. Fél óra séta után odaértünk, iszonyat sor, a vicces az volt, ha nem volt jegyed, akkor gyorsan bemehettél, ha nem, akkor kellett majd egy órát várni. Ekkor kitaláltuk, hogy menjünk el a SOHO-ba, majd találunk valami helyet. A jegyet ki tudtuk kérni, páron rohangáltak a sorok között és kiadták a nevedre, ekkor gondoltuk, hogy eladjuk őket. Én végigkérdeztem sok embert, mindenkinek volt, végül találtam egy srácot, akinek nem. Én 6 fontért vettem, gondoltam ha 5ért eladom, akkor mindenki jól jár. Meg is vette annyiért, meg plusz egy cigiért, majd megyek a többiekhez, hogy milyen jó üzletet csináltam. Erre mondta mindenki, hogy 10 fontért adtak túl a jegyeken. No comment.

Hát ennyi van, majd este megpróbálok kipakolni a dobozaimból. Aztán majd írjatok, hogy mizu!

 

1 komment


2011.09.16. 19:33 endre2714

Furcsaságok 1.

Parkolás a hídon - azóta kiderült, ez csak az egyiken van (Waterloo), de iszonyatosan jó ötlet. A waterloo híd két-két sáv, plusz bicikli sávból áll. Este 8-tól reggel 8-ig lehet parkolni a két szélén, elfoglalva egy biciklisávot és egy fél sávot, így a másik fél sáv biciklisávvá avanzsálódik és 1-1 sáv továbbra is járható. Brilliáns, otthon a Margit hídon simám mehetne.

 

Közlekedés - teljesen hülyék és nem csak a kocsival közlekedők. Megy mindenki, mint az állat, dudálnak ezerrel. A gyalogosok sem jobbak: itt nem tilos gyalogosként átmenni a piroson, vagy ahol te akarsz, így mindenki crossol össze-vissza.

 

Ivászat - na, ez durva. Ezek MINDIG isznak. Tegnap sétáltunk, az összes bár tele volt, csütörtök létére. Ma délben sétálok, az összes bár tele van öltönyösökkel. Hihetetlen.

 

Árak - érdekesség inkább. A mai meki pl fillére ugyan annyiba kerül, mint otthon, a pizzahut is. A lánc éttermekben, még ha jobb is, budapesti árnál egy picit többért meg lehet kajolni - tegnapi olasz étteremben 1 pizza és 2 pohár bor 12 font volt.

 

Későb folytatjuk műsorunkat.

Szólj hozzá!


2011.09.16. 19:26 endre2714

3-4 nap

Tegnap picit elfáradtam, azért nem írtam.

Tegnap workshopok voltak, csoportokban, az első egy londoni élet workshop volt, összeszedtem pár linket, de ennél több értelme nem nagyon volt. Utána a londoni rendőrök tartottak előadást, az nagyon hasznos volt. Van egy olyan oldaluk (eddig 23 millió reggel), ahová feltöltheted az összes kütyüdet szériaszámmal együtt és ha a rendőrség megtalálja (az ellopott dolgok 80%-át megtalálják, főleg a rabló lefülelésével), akkor ha benne vagy az adatbázisban, visszajutattják hozzád, nagyon jó ötlet. Utána ebéd - svédasztal, borzalmas angol menüvel. Majd angol kultura óra (hülyék ezek az angolok, lesznek olyan posztok, hogy furcsaságok, azokban visszatérek rájuk), utána egészségügy, végül karrier - ez érdemel szót, nagyon jó volt, eddig is gondolkoztam rajta, hogy dolgozni fogok, de ez megerősített benne. Segítenek a CV/Cover letter megírásában, van egy egész nagy adatbázisuk és segítenek munkát találni. Érdekesség, hogy megkérdezték a nagy cégeket, hogy mik a pozitívumok egy jelentkezőben, és ha pl dolgozol egyetem mellett (akár csak pultusként is) az nagy plusz, mivel látják, hogy több dologra is oda tudsz figyelni egyszerre és bírod a gyűrődést.

 

Este a kolisokkal mentünk el, először ettünk egy nagyon jó olasz étteremben, majd sétáltuk a városban, végül beültünk egy pubba és megittam az első itteni angol sörömet (Greene King), természetesen pohárral :)

A mai workshopokra nem mentem, mert főleg nem EU-soknak volt, délelőtt elugrottam enni egy jó kis "hazait" (McDonalds), majd mentem 3ra, mert szerveztek nekünk egy hajókirándulást - hát nem otthagytam az infopapírt róla, ami a belépő volt?! Úgyhogy szomorúan hazakullogtam. 

Este elvileg megyünk sörözni. Remélem is.

Szólj hozzá!


2011.09.14. 23:49 endre2714

2. nap - Beíratkozás

Megvolt a második nap is: a beiratkozás napja. 11-re mentünk, és ez végre profin meg volt szervezve. Iszonyat sok alumnit delegáltak, akik egyenpólóban igazítottak el mindenkit. Bementem, leadtam a papíromat, megnézték a diplomámat, átadták a diákomat és még egy papírt (erről később).

Ezek után megkaptuk a holnapi csoportbeosztásukat, mindenki csoportja egy-egy metróvonalról van elnevezve (ez mondjuk otthon vicces lenne...)

Az emberekről: mindenki nagyon kedves és nyitott. Mondjuk lehet azért, mert a mai 10-20 emberből, akivel szóba elegyedtem, a 60-70%-a amerikai. Mondjuk a nem harsány és okos amerikai, de akkor is. Mondtam is a lakótársaimnak (jelenleg 3 amerikaival, 1 kanadaival és egy brazillal élek együtt), hogy én a british akcentusért is jöttem többek közt, de ez így velük nem fog menni :)

Délután volt idegenvezetés a kampuszon, és volt Marketplace, több cég ott volt (iszonyú jó ötlet), ott volt a HSBC bank is, aminek 1 nap alatt boldog ügyfele lettem, nyitottam bankszámlát. Ide kellett a fenn említett papír, ugyanis itt iszonyat bonyolult bankszámlát nyitni, egy külföldinek 7-8 papírt be kell mutatni. Nekünk szerencsére csak az egyetemtől kellett egy nyilatkozat, hogy itt tanulunk - már csak telefonszám kell.

Este üdvözlő vacsora volt egy gyönyörű bálteremben, tipik angol menüvel. 

Most itthon vagyunk, ülünk a tv szobában és dumálunk, holnap 9-re kell menni, úgyhogy korán kell kelni holnap.

A képekre kitaláltam, hogy a facebookra fogom feltölteni őket és hivatkozni fogok rájuk. Remélem élvezitek :) Aztán halljak felőletek!

 

P

1 komment


2011.09.14. 00:24 endre2714

Megérkeztem

Nos, sikeresen megérkeztem.

Ennyi csomagot cipeltem magammal, bár ez kb a harmada, a maradékot anyámék küldik utánam. (próbáltam képet beszúrni, de még nem boldogulok teljesen vele, majd később frissítek)

 

6.30-ra mentem ki Ferihegy 2-re, 8.25-kor indult a gép, ment minden időben, a SkyCourt iszonyat jól néz ki!
British Airways-el mentem, angol stewardesekkel (még mindig nem tudom megszokni az angol how are you? üdvözlést, nekem erről az a véleményem, csak akkor kérdezzen ilyet valaki, ha kíváncsi a válaszra). A gép picit csalódás volt, pont ugyan olyan lerobbant volt, mint a Malév gépek, és teljesen tele volt.

Kb időben megérkeztünk, helyi idő szerint 10.25-re (pont 3 óra az út), de 10 percet köröztünk London felett, erről is csináltam képeket, majd feltöltöm. Érdekes, hogy azért én Budapestet egy relatíve nagy városnak tartom, de a levegőből nem tűnt nagynak. London meg...hát hatalmas, a belvárosa akkora felülről, mint Budapest.

Az 5-ös Heathrow terminálra érkeztünk, amikor szembesültem egy hatalmas sorral, ki is volt írva, hogy min 30 perc az útlevélellenőrzés (de jó is Schengen...). Aztán szerencsére feltűnt, hogy EU-s állampolgároknak külön sor van, ahol kb 2 perc alatt átjutottam. Csomagomat megszereztem és mentem a metróhoz - közben fogadtak a King's-es diákok, ami szerintem tök jó dolog. Metró 10 percenként jár, vettem napijegyet és elindultam, kb 45 perc alatt értem be Westminster állomásra. Egy kis angol mentalitás: a reptéri metrón ki van írva, hogy a föld alatt kevés a térerő, de leírták, hogy melyik két állomás közt megy a felszín felett a metró, 23 percen keresztül, így akkor tudsz hívásokat bonyolítani. Like.

Westminstertől (parlament, Big Ben) 3 megállóra lakom busszal, azt elmondhatom, csomaggal emeletes buszon utazni nem poén, főleg, ha a sofőr nem tud angolul (lengyel volt). Mind1, megérkeztem, becsekkoltam, kaptam egy csomó papírt. A szállásról: 1770-ben épült viktoriánus ház, a 70-es években átalakítva kolivá. A recepciós faszi mondta, hogy szerencsém van, a legnagyobb szobát kapom, a mezazzinben. Eddig jól hangzott, aztán megnéztem magamnak. A ház teli van lépcsővel, össze vissza vannak az emeletek, 26 lakó, 2 fürdő, 2 konyha és 1 kicsi tv szoba. A szobám: nos... Valóban nagy (talán túl nagy is), de elég sivár. Földszinti, nagy ablakkal, az utcára néz, de van előtte egy nagyobb kert. Mivel egy főút van előtte, azért van hangzavar, meg a Waterloo állomás is itt van, épp most megy el egy vonat, bár nem annyira vészes. Mivel a buszmegálló is itt van előttünk, nekem hangok alapján tiszta keresztúri :) Ami problémás, hogy hideg van, hidegebb, mint a ház többi részében.

Van egy egész kényelmes ágyam, csap, íróasztal, szekrény (nagy, kicsi) szék...kb ennyi. Csináltam panorámafotót, majd azt is feltöltöm.

Az idő vicces. Nap közben rövidujjúban rohangáltam, aztán hirtelen eső, majd megint nap, majd eső, estefelé 16 fok. Már otthon megfáztam és ez még rátett egy lapáttal, folyamatosan folyik az orrom. Még egy teát sem tudok csinálni.

Érkezés után aludtam egyet, aztán 4 körül 3 szintén új lakóval elmentünk enni. 3 amerikai, 2 fiú, 1 lány, hadtörténet MA, angol irodalom MA és filozófia MA. Kicsit kockák, de aranyosak. Rohangáltunk egy órát, ettünk indiait - 8.50 font tikka massala és víz, gyorsétterem, de a nagyon kulturált fajta, tetszett, hogy ki volt rakva a kaja, de nem abból adtak, hanem hátul frissen csinálták.

Aztán visszajöttünk, találkoztunk a 2 helyi senior diákkal - ők a felelősek itt- egyikük magyar :)

Az utóbbi két órában pakolásztam, próbáltam a netet működtetni a kingses kódjaimmal, nem ment, úgyhogy 5 fontért vettem napi elérhetőséget.

Elég szigorúak a cigi szabályok, csak 1 kijelölt helyen lehet, ami a szabadban van, mondjuk vicces, pont előttem. Vettem egy karton cigit, de eléggé megérett bennem a leszokás vágya. Érdekes, azt hittem, az amcsik megszólnak majd a cigiért, de abszolút nem volt para.

 

Na, azt hiszem mára ennyi, holnap 11-re megyek beíratkozni, meg intézni az ügyes-bajos dolgaimat, remélhetőleg már angol számom is lesz holnap. Még kicsit sorozatozok, aztán fekszem. Kommentben nyugodtan írjátok meg, ha még érdekel valami, meg hogy veletek mi van!
Azért hiányoztok és nagyon hiányzik az otthon, karácsony előtt tuti hazamegyek.

 

Eddig HU-UK 1-0.

 

Puszi!

Szólj hozzá!


2011.09.12. 00:22 endre2714

Megnyitottunk

Regeltem a blogot, elkezdem a dokumentációt. Célom, hogy minél jobban megírjam a velem történő fontosabb dolgokat, képekkel illusztrálva, így nem kell mindenkinek külön-külön mesélnem. Olyan gyakran posztolok majd, ahogyan történnek a dolgok, de az első pár napban garantáltan szorgos leszek! :)

Szólj hozzá!


süti beállítások módosítása